Реклама, Маркетинг & Дизайн

#TheDress или как да се възползваме от възможностите за real-time маркетинг

Този пост доста позакъсня, но все пак си го бях планирала и най-после му дойде времето.

Ако не сте прекарали последната седмица от Февруари в тотална изолация, със сигурност сте попаднали или поне дочули за viral феномена #TheDress.

Все пак да сумаризираме историята:

Всичко тръгва от снимка на рокля, постната в Tumblr. Там се поражда ожесточен спор за цвета ѝ – дали е синьо-черна или бяло-златна. Да, звучи доста абсурдно, но се оказа, че първоначалният отговор на всеки, видял снимката, е различен. (Аз я видях бяло-златна.)

Спорът след това се премести и в останалите популярни социални медии, като Facebook и Twitter, а оттам стигна и до традиционните ТВ и прес медии. В крайна сметка всичко се изясни – роклята е тъмносиня с черна дантела, а учени, които се занимават със зрението, обясниха надълго и нашироко какво ни кара да се объркваме така грандиозно.

Но целта на този пост не е да ви разкажа нещо, което можете да прочетете в Wikipedia или във все още неизтритите статии в новинарските сайтове. Вместо това ще ви разкажа за креативните, забавните и могъщите начини, по които бързо реагиращите брандове се възползваха от известността на #роклята. Събрала съм само част от (вероятно) стотици или хиляди примери. Ето ги и тях:

1. Penguin Books оцветиха роклята в своето оранжево.

2. Ford постна gif с 2 варианта на техен автомобил – един синьо-черен и един бяло-златен, заявявайки, че няма нужда от спорове, когато можеш да имаш и двете.

3. При Oreo нещата изглеждат направо нагласени, тъй като Photoshop дори не се е намесил – те вече си имат 2 продукта точно в тези цветове.

4. Американският футболен отбор Dallas Cowboys рекламира брандирана с логото им рокля, която се продава на техния сайт.

5. Американският производител на бира Yuengling пък казва, че дебатът е безсмислен – те виждат само в златно.

6. Toзи пример е много простичък като идея, но супер готин. Онлайн магазинът за дрехи на Nylon споделя линк, който те отвежда до селекция от бели, черни, златисти и сини дрехи от колекцията им.

7. От веригата пицарии Papa John’s Pizza са твърде вглъбени в яденето на собствената си пица, че да им пука за цветове на рокли.

8. RamTrucks са имали същата идея като Ford. Не се знае на кого е хрумнала първо и дали са я откраднали едни от други, но нищо – аудиториите им са различни. Те също постват gif с пикап в четирите нашумели цвята.

9. Музикантът от McFly и автор на детските книжки за Акащият динозавър, Том Флечър, използва момента да популяризира героя си с ироничната реплика „Аз съм такъв прелестен синьо-черен динозавър!”

Аз съм голям фен на real-time рекламата. Това е мега мощно оръжие, което може да се употребява абсолютно безплатно и има потенциала да доведе до много големи резултати, както при граденето на имиджа на дадена компания, така и при увеличаването на продажбите ѝ. Освен, че често нещата стават без пари (освен заплатите на хората, които измислят и създават тези рекламки), брандираните съобщения се навират в очите на потребителите точно тогава, когато те са напълно погълнати от дадена тема (като #роклята или SuperBowl, или Оскарите, или световното по футбол, или… разбрахте идеята). Така рекламата не ги дразни, а ги забавлява и много често се превръща във viral.

За още примери за успешен real-time, направете един Google search на кампаниите на Oreo. Ярък пример е бързото им реагиране при токов удар по време на SuperBowl през 2013 г. Ето в това видео ни разказват подробно за случая:

2

Реклами

Един коментар към “#TheDress или как да се възползваме от възможностите за real-time маркетинг”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s